Novetats del DIEC i actualitzacions de la GIEC

La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans ha actualitzat el Diccionari de la llengua catalana (DIEC). La segona edició del DIEC, que és l’obra de referència normativa pel que fa al lèxic de la llengua catalana, es va publicar el 2007. Des de llavors ha estat objecte de modificacions periòdiques, que s’han aplicat a la versió en línia. Des del 2020, aquestes revisions es fan dues vegades l’any. Aquest 2024, al juny s’hi van incorporar 216 novetats i al novembre, 160 més. En total, 376 modificacions, que es concreten en 87 articles nous i 289 articles ja existents que han estat modificats. Magí Camps i Sandra Montserrat, membres de la Comissió de Lexicografia de l’IEC, han presentat les novetats, juntament amb Màrius Serra, membre de la Secció Filològica.

Entre les paraules que s’han incorporat al DIEC hi ha autocaravana, batucada, blíster, càtering, criptogínia, datàfon, esnifar, gintònic, gorro, kebab, led, mediàtic, mono, pàdel, paparazzi, porexpan, tiramisú, xapataxistorra. «El món està en constant reestructuració i la llengua també», ha explicat Montserrat.

Durant aquest any també s’han ampliat o modificat 289 articles. Les modificacions inclouen addicions, esmenes i supressions que poden afectar qualsevol informació de l’entrada de diccionari (la categoria gramatical, els exemples, la informació morfològica, les locucions, les definicions, etc.).

Per a aconseguir que tots els parlants se sentin representats en l’estàndard i, així, complir amb l’objectiu de continuar reforçant la unitat de la llengua, s’hi han afegit variants territorials, moltes de gran abast geogràfic, com ara bresquiller, forfoll, lleute, pataca, giratori, juguera, clòtxina, anou, llucet o renyó.

Podeu consultar aquí la llista completa amb les modificacions de l’última actualització i aquí la corresponent a l’actualització que es va fer al mes de juny.

 

A més de l’actualització del DIEC, a l’acte de presentació de les novetats també s’ha fet esment de la Gramàtica de la llengua catalana, que ha incorporat diversos canvis des de la publicació en paper de l’obra l’any 2016. Aquestes actualitzacions, la més recent de les quals s’ha produït aquest novembre del 2024, es poden consultar a l’apartat Actualitzacions de la versió en línia de la GIEC.

Deixa un comentari