Quarta temporada de la secció “Paraula d’acadèmia”, a “El matí de Catalunya Ràdio”

El passat dimarts 20 d’octubre, Nicolau Dols, membre de la Secció Filològica de l’IEC, va reprendre la secció radiofònica “Paraula d’acadèmia” al programa “El matí de Catalunya Ràdio”, presentat per Laura Rosel, que es va emetre durant les tres últimes temporades. La voluntat és que aquesta secció tingui una periodicitat mensual.

En aquest lliurament, Nicolau presenta als oients l’actualització del vocabulari LGTBI al diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC), mitjançant la incorporació de 14 paraules noves, com monosexualcissexual i lesbofòbia, i la modificació de 17 definicions que ja eren al diccionari, com amaneratbisexualefeminat i transsexualitat.

Per si us la vau perdre i hi teniu curiositat, aquí en teniu un vincle directe per a poder-la escoltar. Dura aproximadament nou minuts.

https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/paraula-dacademia-el-diec-actualitza-el-vocabulari-lgtbi/audio/1081973/

Lamentem el retard en la difusió d’aquest nou lliurament del “Paraula d’acadèmia”.

Ens agradarà molt conèixer la vostra opinió sobre la secció i els continguts que s’hi tracten. La secció està oberta als dubtes lingüístics dels oients.

Fem avinent a tots els usuaris de l’AOETIC que a les entrades “Paraula d’acadèmia”, una secció mensual a “El matí de Catalunya Ràdio”Represa de la secció “Paraula d’acadèmia”, a “El matí de Catalunya Ràdio” i Tercera temporada de la secció “Paraula d’acadèmia”, a “El matí de Catalunya Ràdio” podeu trobar tots els enllaços als espais emesos durant les tres últimes temporades.

5 thoughts on “Quarta temporada de la secció “Paraula d’acadèmia”, a “El matí de Catalunya Ràdio”

  • 1 de desembre de 2020 at 10:49
    Permalink

    El passat 26 de novembre es va emetre el segon lliurament de la temporada de la secció “Paraula d’acadèmia”. Nicolau Dols ens hi parla de les paraules noves relacionades amb la pandèmia que s’han acabat incorporant al llenguatge habitual, com ara coronavirus, PCR, desconfinar o desescalada. També aclareix els dubtes relacionats amb el gènere gramatical de covid: el covid-19 o la covid-19? Finalment, fa un repàs de determinades designacions populars per a referir-se a les parts del cos que s’estan perdent en benefici dels termes tècnics: la post del pit (per estern), l’ansa del coll (per cervicals), el regal de la cuixa (per engonal) o el moll de l’os (per medul·la).

    Per si us el vau perdre, us n’oferim aquí un vincle directe perquè el pugueu escoltar. Dura aproximadament 13 minuts.

    https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/paraula-dacademia-la-llengua-de-la-covid/audio/1085713/

  • 8 de març de 2021 at 13:01
    Permalink

    El passat 25 de gener es va emetre el tercer lliurament de la temporada de la secció “Paraula d’acadèmia”. En aquesta ocasió, Nicolau Dols ens parla del concurs per a la tria del Neologisme de l’any 2020 i reflexiona sobre què suposa la introducció de paraules noves al diccionari normatiu. Dols recorda que el fet que una paraula no aparegui al DIEC2 no vol dir automàticament que sigui incorrecta, i recomana la consulta de dos recursos lingüístics que l’IEC ha posat a disposició del públic la Proposta per a un estàndard oral de la llengua catalana, III. Lèxic, i la Base de dades lexicogràfica BDLex. I finalitza amb el desig que el mot paneucràsia sigui una proposta de neologisme per a l’any 2022.

    Per si us el vau perdre, us n’oferim aquí un vincle directe perquè el pugueu escoltar. Dura aproximadament 10 minuts.

    https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/paraula-dacademia-els-neologismes-i-paneucrasia-com-a-proposta-per-al-2022/audio/1090782/

  • 8 de març de 2021 at 13:06
    Permalink

    El 24 de febrer es va emetre el quart lliurament del “Paraula d’acadèmia”, l’espai que presenta Nicolau Dols dins del programa “El matí de Catalunya Ràdio”, presentat per Laura Rosel. En aquesta emissió es parla de les paraules i de les expressions que ens han deixat les passades eleccions al Parlament de Catalunya, celebrades el passat 14 de febrer, com ara pactòmetre o abstenció. En alguns casos, com coaligar-se o passar pàgina, es poden substituir per altres expressions més adequades, com coalitzar-se o girar full.

    Si us la vau perdre i la voleu escoltar, us n’oferim aquí un vincle directe. Dura aproximadament un quart d’hora:

    https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/pactometre-coaligar-se-o-abstencio-el-lexic-que-ens-ha-deixat-aquest-14f/audio/1093658/

    Lamentem el retard en la difusió dels dos darrers lliuraments del “Paraula d’acadèmia”.

  • 22 de juny de 2021 at 10:16
    Permalink

    El passat 15 de juny es va emetre el setè lliurament de la secció “Paraula d’acadèmia”, que presenta al programa “El matí de Catalunya Ràdio”. En aquesta ocasió, Nicolau Dols tracta sobre la finalització de la moratòria de quatre anys per a aplicar la nova normativa ortogràfica establerta per l’Ortografia catalana de l’Institut d’Estudis Catalans.

    Aquest període havia de servir perquè que les noves normes s’anessin coneixent i integrant progressivament, d’acord amb les administracions i els diferents àmbits professionals, especialment amb el món educatiu i editorial, responsables de difondre-les i fer-les efectives. Aquest període de transitorietat, en què han conviscut totes dues normatives, l’antiga i la nova, s’ha acabat.

    Més concretament, Nicolau Dols parla d’una de les novetats ortogràfiques que va suscitar més polèmica la tardor de 2016: la reducció de la llista de mots que duien accent diacrític a només quinze monosíl·labs d’ús freqüent. Nicolau Dols explica que les dades del seguiment de la implantació de la nova normativa, que s’ha fet des de la Secció Filològica, són molt positives, atès que a hores d’ara la pràctica totalitat de mitjans de comunicació, el sector editorial, l’àmbit educatiu, etc., l’apliquen amb normalitat. També explica alguns processos de reforma ortogràfica que s’han dut a terme en altres llengües.

    Si us vau perdre aquesta emissió i la voleu escoltar, us n’oferim aquí un vincle directe. Dura aproximadament setze minuts:

    https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/adeu-als-diacritics/audio/1104571/

  • 16 de setembre de 2021 at 15:42
    Permalink

    El passat 17 de juliol es va emetre un altre lliurament de la secció “Paraula d’acadèmia”, que presenta Nicolau Dols, membre de la Secció Filològica de l’IEC, al programa “El matí de Catalunya Ràdio” de Laura Rosel. En aquest darrer lliurament de la temporada, Nicolau Dols parla del projecte de digitalització de l’Onomasticon Cataloniae, de Joan Coromines, que dirigeix el Dr. José Enrique Gargallo a la Secció Filològica de l’IEC. Es tracta d’una magnífica eina per a poder consultar còmodament i de manera digital la toponímia continguda en aquesta obra magna, que conté més de 45.000 fitxes corresponents a noms de lloc de tots els territoris de llengua catalana. La versió digitalitzada de l’Onomasticon es pot consultar al web de l’IEC, i constitueix un recurs a l’abast de tothom per conèixer la procedència dels noms dels llocs. Durant el programa, Nicolau Dols comenta els articles de l’Onomasticon dedicats a Mallorca i Menorca, Sabadell, Terrassa i Reus.

    Per si us el vau perdre i el voleu sentir, us n’oferim un vincle directe. Dura aproximadament disset minuts.

    https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/paraula-dacademia-lorigen-del-nom-dels-llocs/audio/1107044/

Deixa un comentari