El Departament de Cultura convoca les proves anuals per acreditar el coneixement de català dels cinc nivells a 18 localitats

La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura obre, el proper 29 de gener, la inscripció a les proves per obtenir els certificats de llengua catalana del nivell bàsic (A2), nivell elemental (B1), nivell intermedi (B2), nivell de suficiència (C1) i nivell superior (C2). Els certificats acrediten cinc nivells de competència lingüística en català,  d’acord amb Marc europeu comú de referència per a les llengües (MECR) del Consell d’Europa.

La inscripció a l’actual convocatòria es pot formalitzar telemàticament per mitjà de l’apartat Tràmits del web de la Generalitat de Catalunya o bé, presencialment, a les oficines de la Direcció General de Política Lingüística a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa. El termini es tancarà el 14 de febrer.

Els exàmens es duran a terme a 18 localitats. A Catalunya, es faran a Barcelona, Figueres, Girona, Granollers, Igualada, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Sabadell, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. També s’administraran proves a Fraga i a Perpinyà. Les proves començaran el 5 de maig amb els exàmens per obtenir el certificat B2 i es duran a terme al llarg dels mesos de maig i juny. El calendari de proves i les localitats d’examen es poden consultar al portal Llengua Catalana.

Les proves estan obertes a qualsevol persona de mes de 16 anys i no cal tenir cap titulació acadèmica prèvia. Els resultats es publicaran el 6 de setembre.

Les proves per a l’obtenció de certificats oficials de català s’inscriuen en les polítiques del Govern de Catalunya per estendre l’ús del català i encaixen amb l’oferta de formació del Consorci per a la Normalització Lingüística i el curs en línia Parla.cat. Els cursos organitzats pel Consorci permeten obtenir títols equivalents als certificats que s’obtenen en les proves de Política Lingüística.

Adaptació a la nova gramàtica

La convocatòria de 2018 és la segona des de la publicació de la Gramàtica de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans. Atès el període de transitorietat de 4 anys per aplicar la norma, en la correcció dels textos de l’àrea d’expressió escrita es consideraran adequades tant les solucions anteriors com les actuals. En les àrees de gramàtica o ús de la llengua, no es demanaran aspectes que hagin sofert un canvi de validesa normativa.

Font: Direcció General de Política Lingüística

One thought on “El Departament de Cultura convoca les proves anuals per acreditar el coneixement de català dels cinc nivells a 18 localitats

  • 12 de gener de 2018 at 15:03
    Permalink

    Hola a tothom,

    Em sembla perfecte que tothom qui vulgui aprendre i obtenir un certificat de català ho pugui fer. Pensem que a Catalunya hi ha molts treballadors de cara al públic que no tenen ni tan sols el nivell B1, és a dir, que no t’entenen i et toca parlar en castellà amb ells, un fet molt lamentable. Mínimament, i per a feines de baix estatus, almenys s’hauria de tenir un nivell A2 i de cara al públic en tasques administratives o similars de B1 cap amunt.

    També és fonamental que les administracions es posin d’acord, perquè en alguns decrets no s’acrediten certificacions de nivells d’anglès, per exemple, si no s’han superat a l’EOI. A nivell de català el Consorsi de Normalització Lingüística i Política Lingüística en marquen les certificacions oficials, ara bé, també vull remarcar que, l’endemà de superar un examen ja no tens aquell nivell. S’exigeix massa el fet de memoritzar més que el de saber i expressar-se amb correcció.

    Com un dia vaig dir, algunes normes costaran molt de quallar, en els mateixos docents, les referents a l’accent diacrític, la majoria no hi estem d’acord, són desencertades, poden portar confusió, però per la meva part, les faré seguir. Es van modificar per facilitar l’aprenentatge de la llengua als estrangers, emperò, algú s’ha preocupat de canviar alguna norma per les persones que estudien anglès, per exemple? Ningú ho ha fet. Com va dir aquell entrenador del Barça, si una cosa funciona, no la canviïs.

Deixa un comentari