Dijous passat, 18 d’octubre, Nicolau Dols, membre de la Secció Filològica de l’IEC, va reprendre la secció radiofònica mensual “Paraula d’acadèmia” al programa “El matí de Catalunya Ràdio”, presentat per Mònica Terribas, que es va emetre durant la passada temporada.
En aquest lliurament, Nicolau Dols parla de determinades paraules i expressions de l’àmbit periodístic i judicial, com ara presumpte, judicialitzar o interlocutòria. Per si us la vau perdre i hi teniu curiositat, aquí en teniu un vincle directe per a poder-la escoltar. Dura aproximadament disset minuts.
Ens agradarà molt conèixer la vostra opinió sobre la secció i els continguts que s’hi tracten. La secció està oberta als dubtes lingüístics dels oients.
Us recordem que en l’entrada “Paraula d’acadèmia”, una secció mensual a “El matí de Catalunya Ràdio” trobareu tots els enllaços als espais emesos durant la temporada passada.
Durant aquesta temporada s’han emès els espais següents:
- 18/10/18: És correcte dir “presumpte estafador”, “judicialitzar” o “interlocutòria”? (podcast)
- 13/12/18: Expressions nadalenques (podcast; a partir del minut 41’36”)
- 17/1/19: Noms propis de persona (podcast; a partir del minut 38’36”)
- 28/3/19: Aspectes lingüístics al judici del procés: “Jové”, “fil de put” i “no hubieron heridos” (podcast)
- 11/4/19: Constipat, galipàndria, refredat, catarro… Arriben els sinònims! (podcast)
- 10/6/19: “Que la RAE defineixi les dones com ‘el sexe dèbil’ és una desgràcia moral” (podcast)
- 11/7/19: Dels vells errors en l’ús dels pronoms febles al nou llenguatge del futbol femení (podcast)
El passat 13 de desembre de 2018 es va emetre el segon lliurament de la temporada de la secció “Paraula d’acadèmia”, en què Nicolau Dols ens parla de diferents expressions nadalenques i d’algunes maneres de felicitar les festes. Per si us la vau perdre, us n’oferim aquí un vincle directe perquè el pugueu escoltar. Dura aproximadament 19 minuts (a partir del minut 41’36”).
https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/el-mati-de-catalunya-radio-de-10-a-11-h-13122018/audio/1023613/
Lamentem el retard en la difusió d’aquest lliurament del “Paraula d’acadèmia”.
El passat dijous 17 de gener es va emetre el tercer lliurament de la secció “Paraula d’acadèmia”, en què Nicolau Dols, després d’algunes reflexions sobre el present i el futur de la llengua catalana, ens parla dels noms propis de persona més habituals a casa nostra. Aquí teniu un vincle directe per a poder-la escoltar. Dura aproximadament vint minuts (a partir del minut 38’36”).
https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/el-mati-de-catalunya-radio-de-10-a-11-h-17012019/audio/1026726/
Després d’un breu parèntesi durant el mes de febrer, el passat 28 de març es va emetre el quart lliurament de la secció “Paraula d’acadèmia”, en què Nicolau Dols analitza diversos aspectes lingüístics relacionats amb el judici del procés. Si us el vau perdre i hi teniu interès, vet aquí un vincle directe per a poder-lo escoltar. Dura aproximadament 17 minuts.
https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/aspectes-linguistics-al-judici-del-proces-jove-fil-de-put-i-no-hubieron-heridos/audio/1034716/
El passat 11 d’abril es va emetre el cinquè lliurament de la secció “Paraula d’acadèmia”, en què Nicolau Dols ens parla de les paraules sinònimes, és a dir, que tenen un mateix significat, com ara constipat, galipàndria, refredat, catarro… En la pàgina web de l’Institut d’Estudis Catalans, entre altres recursos, hi trobarem penjat el “Diccionari de sinònims” d’Albert Jané. També ens aclareix que dos sinònims poden no resultar igualment adequats en determinades situacions comunicatives, i ens explica què és l’estàndard oral. Finalment, ens presenta la tercera part de la proposta d’estàndard oral de la llengua catalana, dedicada al lèxic. En aquesta obra se’ns diu si una paraula és adequada per a un registre formal (dormir) o informal (clapar), i també si és pròpia d’un dialecte (creïlla, pataca) o bé pertany a la llengua general (patata).
Per si us vau perdre aquesta emissió, aquí us n’oferim un vincle directe perquè la pugueu escoltar. Dura aproximadamant disset minuts.
https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/paraula-dacademia-constipat-galipandria-refredat-catarro-arriben-els-sinonims/audio/1036189/
Ahir, 10 de juny, es va emetre el sisè lliurament de la secció “Paraula d’acadèmia”, en què Nicolau Dols ens parla de diccionaris i de paraules. A propòsit de la presentació del “Diccionari descriptiu de la llengua catalana” el passat 27 de maig, ens explica les diferències entre un diccionari descriptiu i un diccionari normatiu com el DIEC2, i com el primer recull totes les paraules i els significats que es fan servir efectivament en la llengua, mentre que el segon ens indica quines d’aquestes paraules i significats són correctes. A propòsit de la recent actualització del DIEC2, Dols comenta la inclusió de noves paraules i significats al diccionari i reflexiona sobre el fet que el diccionari reculli determinades expressions obsoletes i sovint discriminatòries, com el sexe dèbil, referit al conjunt de les dones.
Si us vau perdre l’emissió d’aquest “Paraula d’acadèmia”, us n’oferim aquí un vincle directe perquè la pugueu escoltar. Dura aproximadament disset minuts.
https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/nicolau-dols-linguista-que-la-rae-defineixi-les-dones-com-el-sexe-debil-es-una-desgracia-moral/audio/1042491/
El passat dijous 11 de juliol es va emetre el setè lliurament de la secció “Paraula d’acadèmia”, últim d’aquesta temporada. En aquesta ocasió Nicolau Dols respon alguns dels dubtes plantejats pels oients de “El matí de Catalunya Ràdio”, com ara el fet que algunes paraules presenten dos significats totalment contraris, com sanció, enervar o segurament. També ens explica com esmenar alguns errors habituals (i reiteratius) en la utilització dels pronoms febles en i hi, comenta les “noves” paraules que hem d’utilitzar per parlar del futbol femení i acaba amb una referència a l’última cançó de Rosalía i a l’ús del mot cumpleanys.
Si us el vau perdre i hi teniu interès, vet aquí un vincle directe per a poder-lo escoltar. Dura aproximadament 17 minuts.
https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/dels-vells-errors-en-lus-dels-pronoms-febles-al-nou-llenguatge-del-futbol-femeni/audio/1045416/