Ja està disponible al canal de Youtube de l’IEC el vídeo del seminari organitzat per la Secció Filològica “L’escriptura. Reptes, eines i estratègies de retroacció”, que va tenir lloc el dia 3 d’octubre. El podeu veure a través d’aquest enllaç.
Month: novembre 2024
Apunts de llengua de l’octubre del web de la Secció Filològica
Durant el mes d’octubre s’han publicat tres apunts de llengua al web de la Secció Filològica.
D’un blau infinit
Josep Pla escrivia a Les hores que els principis de la tardor són una delícia, perquè l’aire queda net, límpid, cristal·lí, afinat, prim, i que els colors se subtilitzen. És cert que en aquesta època de l’any els colors adopten una altra intensitat i és que, segons la tonalitat i el matís, les sensacions que suggereix cada color són diferents. De fet, la intensitat i el to poden ser tan importants com el color mateix.
Podeu llegir aquí l’apunt complet.
Olor de tardor
A primera hora del matí, olor de l’aire fresc que anticipa l’hivern. Olor de terra humida. Olor de tardor. Cada lloc i cada moment tenen una olor determinada i n’hi ha prou amb la insinuació d’una aroma per fer despertar la memòria dels records. De fet, fins i tot hi ha qui diu que l’olfacte és el sentit més intens a l’hora d’evocar aquests records.
Podeu llegir aquí l’apunt complet.
El final del ferro
Per Tots Sants, desa el vano i treu els guants, o això diuen… No sempre és així, però és cert que tard o d’hora haurem de recuperar guants, bufandes i gorros que teníem ben desats. I ara que contraposem els gorros als vanos, recordem que aquests dos mots són exemples de paraules admeses per la normativa que acaben amb o àtona. De fet, n’hi ha moltes altres, i d’orígens ben diversos, que tenen aquesta terminació, com ara suro, ganxo, nyanyo, cuiro, quisso…
Podeu llegir aquí l’apunt complet.