El passat divendres 8 de novembre, Nicolau Dols, membre de la Secció Filològica de l’IEC, va reprendre la secció radiofònica “Paraula d’acadèmia” al programa “El matí de Catalunya Ràdio”, presentat per Mònica Terribas, que es va emetre durant les dues últimes temporades.
En aquest lliurament, Nicolau Dols ens parla de la traducció de determinats noms propis, de la nova “Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana” (GBU) i dels nous termes admesos pel Termcat. Dels continguts de la GBU, Dols ha destacat particularment la informació sonora que conté. Al final dels capítols dedicats a les vocals i a les consonants, s’ha inserit un codi QR amb el qual s’accedeix a una pàgina web en què es poden sentir pronúncies representatives dels exemples en els quatre grans parlars del català (central, baleàric, nord-occidental i valencià). Mitjançant el mateix sistema, també es pot sentir la pronúncia representada a les figures dels contorns entonatius que apareixen en els capítols dedicats a la modalitat oracional i a l’ordre de constituents en l’oració, que correspon únicament al parlar central.
Per si us la vau perdre i hi teniu curiositat, aquí en teniu un vincle directe per a poder-la escoltar. Dura aproximadament quinze minuts.
Lamentem el retard en la difusió d’aquest nou lliurament del “Paraula d’acadèmia”.
Ens agradarà molt conèixer la vostra opinió sobre la secció i els continguts que s’hi tracten. La secció està oberta als dubtes lingüístics dels oients.
Us recordem que a les entrades “Paraula d’acadèmia”, una secció mensual a “El matí de Catalunya Ràdio” i Represa de la secció “Paraula d’acadèmia”, a “El matí de Catalunya Ràdio” podeu trobar tots els enllaços als espais emesos durant les dues últimes temporades.
Durant aquesta temporada s’han emès els espais següents:
- 8/11/19: La traducció dels noms propis, la Gramàtica bàsica i els nous mots del Termcat (podcast)
- 16/1/20: Animalista i emergència climàtica, neologismes guanyadors del 2019 (podcast)
- 2/7/20: Màscara, coronavirus, confinament… Matisos sobre paraules pandèmiques (podcast)
El passat 16 de gener es va emetre el segon lliurament de la temporada de la secció “Paraula d’acadèmia”, en què Nicolau Dols ens parla dels neologismes a propòsit de emergència climàtica i animalista, els guanyadors de la tria del neologisme de l’any 2019 organitzada per l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i l’IEC. Els neologismes són mots, expressions o significats nous, usuals en el nostre dia a dia i necessaris per a expressar determinats conceptes, però que encara no apareixen en els diccionaris de referència.
Per si us el vau perdre, us n’oferim aquí un vincle directe perquè el pugueu escoltar. Dura aproximadament 15 minuts.
https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/animalista-i-emergencia-climatica-neologismes-guanyadors-del-2019-amb-nicolau-dols/audio/1060646/
Lamentem el retard en la difusió d’aquest lliurament del “Paraula d’acadèmia”.
El passat 2 de juliol es va emetre el tercer lliurament de la secció “Paraula d’acadèmia”, en què Nicolau Dols parla sobre algunes de les paraules que s’usen sovint durant aquesta pandèmia, com ara els adjectius digital i virtual, aïllament, confinament, quarantena, sanitari, vacuna i vaccí, màscara i mascareta, coronavirus o covid-19. També comenta la declaració de l’Institut d’Estudis Catalans davant de la sentència del Tribunal Suprem que obliga les administracions de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià a comunicar-se entre elles en castellà, la incorporació de fitxers de so en la segona edició de la Gramàtica essencial de la llengua catalana, que es va actualitzar el passat mes de juny i l’actualització del DIEC2 en línia que es va fer el mes de maig.
Per si us vau perdre aquesta emissió, aquí us n’oferim un vincle directe perquè la pugueu escoltar. Dura aproximadamant vint-i-vuit minuts (a partir del minut 9’55).
https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/mascara-coronavirus-confinament-matisos-sobre-paraules-pandemiques-amb-nicolau-dols/audio/1074626/
Lamentem el retard en la difusió d’aquest lliurament del “Paraula d’acadèmia”.