Com cada any, l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) fan una crida oberta a participar en la tria del neologisme de l’any 2021, en la línia d’iniciatives anàlogues que duen a terme diverses institucions, editorials i diaris per a nombroses llengües. Aquesta iniciativa conjunta de l’IEC i la UPF arriba enguany a la vuitena edició.
S’entén per neologisme una paraula que es fa servir en el nostre dia a dia i que, o bé no està inclosa en el Diccionari de la llengua catalana, o bé sí que hi és, però amb un significat diferent.
Les entitats organitzadores han triat els deu neologismes següents per a la votació, que es va obrir ahir, 1 de desembre i es tancarà el dia 19 d’aquest mateix mes. El 20 de desembre es farà públic el neologisme guanyador de l’any 2021. Són els següents:
Les propostes d’enguany són les següents:
- antivacunes m. i f. i adj. Persona que està en contra de les vacunes perquè en qüestiona l’efectivitat o considera que poden ser perjudicials per a la salut.
- cisgènere m. i f. i adj. Persona en què el sexe assignat coincideix amb la identitat que sent.
- cronificar v. tr. Fer esdevenir crònica alguna cosa, especialment una malaltia.
- disfòbia f. Aversió envers una persona discapacitada.
- distòpic -a adj. Relatiu a una societat futura imaginària organitzada d’una manera opressiva o totalitària.
- edatisme m. Actitud discriminatòria envers una persona per la seva edat, especialment en el cas de persones d’edat avançada.
- monodosi f. Dosi continguda en un medicament envasat individualment, destinada a prendre’s d’una sola vegada.
- negacionisme m. Actitud que consisteix en la negació sistemàtica i irracional de fets històrics demostrats o de teories que tenen l’aval d’un consens científic unànime o pràcticament unànime.
- podcast m. Fitxer de ràdio, de so o de vídeo destinat a la difusió per Internet.
- presencialitat f. Estat de l’activitat o de la persona que és present en un lloc determinat.
Per a votar només cal omplir el formulari que trobareu aquí.
Els neologismes guanyadors de les edicions anteriors han estat: estelada (2014), dron (2015), vegà -ana (2016), cassolada (2017), sororitat (2018), emergència climàtica i animalista (2019) i coronavirus (2020). Com cada any, el neologisme guanyador serà discutit per la Comissió de Lexicografia de la Secció Filològica de l’IEC com a candidat a entrar al diccionari normatiu.
Us fem avinent que el mot negacionisme ha estat elegit com a “Neologisme de l’any” 2021.
De la llista dels deu candidats d’enguany, negacionisme i podcast s’han disputat el primer lloc durant tot el període de votació, però el guanyador ha estat finalment el primer, només amb 21 vots més que podcast. Cisgènere i distòpic, en tercer i quart lloc, respectivament, han obtingut més de mil vots cadascun. Antivacunes i presencialitat, en cinquè i sisè lloc, han assolit més del 8 % dels vots.
Cal remarcar que els joves d’entre 15 i 20 anys han estat els més participatius i han tingut preferències diferents a l’hora de triar el seu neologisme. En aquesta franja d’edat, cisgènere ha estat el neologisme més votat, seguit de podcast. La resta de votants han optat preferentment per negacionisme.
Així doncs, si la Secció Filològica de l’IEC ho considera oportú, el mot negacionisme podria aparèixer aviat en el Diccionari de la llengua catalana (DIEC), tal com s’ha esdevingut amb els neologismes guanyadors dels anys anteriors.
Com cada any, la campanya del neologisme de l’any ha servit per a fer visibles els temes que interessen a la societat, i també per a acostar la llengua als parlants, oferint-los la possibilitat d’opinar sobre el mot que voldrien veure incorporat al diccionari normatiu.