Ahir, 19 d’octubre, Nicolau Dols, membre de la Secció Filològica de l’IEC, va reprendre la secció radiofònica “Paraula d’acadèmia” al programa “El matí de Catalunya Ràdio”, presentat per Laura Rosel, que s’ha estat emetent durant les quatre últimes temporades. En principi, aquesta secció tindrà una periodicitat mensual.
En aquest lliurament, Nicolau Dols reflexiona sobre botellot i les diverses alternatives a l’ús d’aquest mot. També ens mostra diferents expressions catalanes per a referir-se a l’embriagament, algunes de les quals es relacionen amb el món animal. Per si us el vau perdre i hi teniu curiositat, us n’oferim aquí un vincle directe per a poder-lo escoltar. Dura aproximadament set minuts (a partir del minut 45’45).
Ens agradarà molt conèixer la vostra opinió sobre la secció i els continguts que s’hi tracten. La secció està oberta als dubtes lingüístics dels oients.
Fem avinent a tots els usuaris de l’AOETIC que a les entrades “Paraula d’acadèmia”, una secció mensual a “El matí de Catalunya Ràdio”, Represa de la secció “Paraula d’acadèmia”, a “El matí de Catalunya Ràdio” i Tercera temporada de la secció “Paraula d’acadèmia”, a “El matí de Catalunya Ràdio” i “Quarta temporada de la secció “Paraula d’acadèmia” a “El matí de Catalunya Ràdio” podeu trobar tots els enllaços als espais emesos durant les quatre últimes temporades.
El passat 15 de desembre es va emetre el segon lliurament de la temporada de la secció “Paraula d’acadèmia”. En aquesta ocasió, Nicolau Dols ens parla de la incorporació d’una cinquantena de noves paraules al diccionari normatiu de la llengua catalana, el DIEC2, i que en modificava més de 200. Entre les noves paraules n’hi havia de tan actuals com coronavirus i covid.
Per si us el vau perdre, us n’oferim aquí un vincle directe perquè el pugueu escoltar. Dura aproximadament deu minuts.
https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/paraula-dacademia-noves-incorporacions-al-diccionari/audio/1119868/
Lamentem el retard en la difusió d’aquest segon lliurament del “Paraula d’acadèmia”.
El passat 15 de febrer es va emetre el tercer lliurament de la temporada de la secció “Paraula d’acadèmia”. En aquesta ocasió, el president de la Secció Filològica, Nicolau Dols, comenta l’impacte que té l’èxit de jocs com Paraulògic o Wordle sobre el nombre de consultes al DIEC, i els suggeriments i les queixes que s’han rebut a la Secció sobre les paraules que no hi consten. En aquest sentit, insisteix que no totes les paraules que no surten al diccionari són incorrectes. També aprofita l’ocasió per a convidar els oients a la sessió «La lògica del fenomen Paraulògic. Una aproximació ludolingüística», que va tenir lloc a l’Institut el passat 17 de febrer, i informa sobre la celebració, aquest 2022, de l’Any del Diccionari català-valencià-balear, i sobre l’inici dels treballs del nou diccionari normatiu que substituirà el DIEC en el futur.
Per si us el vau perdre, us n’oferim aquí un vincle directe perquè el pugueu escoltar. Dura aproximadament tretze minuts (a partir del minut 10’01).
https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/el-mati-de-catalunya-radio-d11-a-12-h-15022022/audio/1125741/
El passat 23 de març es va emetre el quart lliurament de la temporada de la secció “Paraula d’acadèmia”. En aquesta ocasió, el president de la Secció Filològica, Nicolau Dols, acompanyat del director de l’Oficina d’Onomàstica de l’IEC, Enric Ribes, va explicar les funcions que exerceix aquesta oficina en el si de la SF, dedicada a l’estudi de l’antroponímia (els noms propis de persona) i la toponímia (els noms propis geogràfics), a atendre les consultes dels usuaris i a gestionar els certificats sobre la forma normativa dels noms i cognoms en català. Enric Ribes també va exposar les raons que justifiquen la forma recomanada per l’IEC per a designar la capital d’Ucraïna, Kíiv, forma que respecta la forma original en ucraïnès, i va fer diverses consideracions sobre els criteris de fixació dels exònims en català i sobre la normalització dels cognoms. Finalment, Dols i Ribes anuncien un dels projectes de l’Oficina d’Onomàstica que, un cop finalitzat el Nomenclàtor mundial, s’engegaran en el futur: el Diccionari de cognoms.
Per si us el vau perdre, us n’oferim aquí un vincle directe perquè el pugueu escoltar. Dura aproximadament dinou minuts (a partir del minut 9’45).
https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/el-mati-de-catalunya-radio-d11-a-12-h-23032022/audio/1129703/