Presentació de les noves paraules que s’incorporen al DIEC

 

Diccionari de la Llengua Catalana: Diccionari IEC (Diccionaris) : Institut  d'Estudis Catalans: Amazon.es: Libros

S’hi introdueixen cinquanta-dues paraules noves i se’n modifiquen prop de dues-centes

La Secció Filològica us convida a la presentació pública anual de les principals novetats que aquest mes de novembre s’incorporaran al Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC). En aquesta actualització s’hi han introduït cinquanta-dues paraules noves i se n’han modificat prop de dues-centes. Algunes d’aquestes novetats són paraules que en poc temps han passat a formar part del lèxic comú habitual, com coronavirus, covid o cribrar i cribratge. Però l’important conjunt de novetats abraça moltes altres àrees temàtques.

El passat mes de març es va fer una altra actualització, amb cinquanta paraules noves i quaranta-una de modificades. Així doncs, aquest any 2021 s’hauran introduït al DIEC cent dues paraules noves i se n’hauran modificat dues-centes trenta-tres.

Quines paraules més s’incorporen al diccionari? Com i per què se’n modifiquen prop de dues-centes? Com funciona l’actualització del DIEC? Són algunes de les preguntes que tindran resposta en la presentació pública anual de l’actualització del diccionari, que tindrà lloc el dilluns 29 de novembre a les 10.30 h en format dual: a la Sala Prat de la Riba de l’IEC i mitjançant la plataforma Zoom.

A l’acte hi intervindran el president de la Comissió de Lexicografia de la Secció Filològica (SF), Josep Martines, i els membres de la SF Magí Camps i Màrius Serra.

Podeu confrmar la vostra assistència a l’acte enviant un correu electrònic a sf@iec.cat.

One thought on “Presentació de les noves paraules que s’incorporen al DIEC

  • 2 de desembre de 2021 at 8:56
    Permalink

    Dilluns passat, 29 de novembre, la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acollir l’acte de presentació de les noves paraules que ha incorporat el Diccionari de la llengua catalana de l’IEC (DIEC) aquest 2021. Hi van intervenir Josep Martines, president de la Comissió de Lexicografia de la Secció Filològica, i també Magí Camps i Màrius Serra, membres de la Secció. Durant la presentació, Màrius Serra va explicar que cada any, pels volts del 27 de novembre, Dia de Ramon Llull, es farà balanç de les paraules noves incorporades al DIEC.
    L’actualització d’aquest novembre de la versió en línia del DIEC incorpora finalment quaranta-nou paraules noves i cent noranta-tres modificacions, que se sumen a les paraules noves i a les modificacions introduïdes en l’actualització del passat mes de març. Per tant, aquest 2021 s’hi han incorporat un total de cent paraules i se n’han modificat dues-centes trenta-nou. Entre els articles que la Secció Filològica ha acordat d’afegir a la versió en línia del DIEC hi ha el neologisme de l’any 2020 (coronavirus) i mots d’ús generalitzat avui dia (com covid i cribratge), a més d’un bon nombre d’adjectius provinents de participis de passat, el significat dels quals no es desprèn dels significats del verb (per exemple, uniformat, viatjat, viscut, fotut, cardat o fumut).
    Les modificacions incorporades inclouen addicions, esmenes i supressions que poden afectar qualsevol informació de l’article de diccionari (la categoria gramatical, els exemples, la informació morfològica, les locucions, les definicions, etc.). Entre aquestes modificacions, destaquen l’addició de sentits molt vius en mots com clatellada («fet de cobrar a algú una quantitat de diners excessiva»), aforament («nombre màxim autoritzat de persones que es pot admetre en un local públic en un moment determinat»), còmplice («persona que té avinença amb una altra»), ferro (en plural, «corrector dental») o reticent («que mostra reticència»).
    Finalment, és rellevant el nombre de locucions que s’han afegit al diccionari: avall, que fa baixada, dia a dia, cada dos per tres, d’una hora lluny, en tot moment, en síntesi, fer el ronso, sol com un mussol, etc.
    Podeu consultar la llista completa de tots els canvis introduïts en aquesta actualització del DIEC a la pàgina «Actualitzacions» del web del diccionari.

Deixa un comentari