En el número del 30 de novembre de 2017, la revista Núvol inclou un article de Griselda Oliver, cap de la secció Homo Fabra, sobre recursos per actualitzar els coneixements sobre normativa.
El podeu trobar a: https://www.nuvol.com/noticies/quatre-formes-per-reciclar-se-amb-el-catala/
Hola a tothom,
El professorat i els mestres som com a metges. Ens hem d’actualitzar any rere any i d’acord amb les normes que marca el DIEC, ens agradin més o menys. Jo no estic d’acord amb les noves normes sobre l’accent diacrític, penso que simplement no són encertades i que provocaran dispersió entre els docents. Vull dir, que alguns les faran complir i d’altres no. Jo tot i ser-ne reticent, les faré complir, perquè sinó no faria bé la meva tasca com a professor de català.
D’altra banda, l’Optimot és un recurs que ens ajuda amb l’actualització a l’instant de les noves normes i amb fitxes que et permet expandir la gramàtica, així com també, Ésadir, que dona una ullada a la llengua dels mitjans de comunicació i introdueix paraules de nova fornada, neologismes.
La llengua es renova contínuament, i val a dir, que la llengua catalana no tenia una gramàtica oficial, així com tampoc una ortografia. Ens regíem per gramàtiques i ortografies que havien realitzat grans estudiosos en l’àmbit filològic, però que calia revisar per l’autoritat lingüística, l’Institut d’Estudis Catalans. Com deia aquella frase: “Renovar-se o morir”. Convé introduir nous mots, innovar i formar-se, sinó estem ancorats dins del passat, altrament, penso que els estudiosos de la secció lingüística de l’IEC haurien de demanar el parer als mestres i professorat i veure com aquella nova norma afectarà a l’ensenyament, als ensenyants i sobretot a l’alumnat.