Novetat: El DDCOR. Aprèn com sonen les 6 varietats del català en un click

Si ets docent, autodidacta o curiós, fes una ullada al «Diccionari de Dubtes del Català Oral (DDCOR)», una eina per a l’aprenentatge de múltiples nivells educatius i un recurs lingüístic on trobaràs:

– Més de 18.000 exemples de pronúncia dels mots amb major susceptibilitat d’error.
– Àudios de totes les variants lingüístiques del català: central, mallorquí, nord-occidental, rossellonès, valencià i per primera vegada en un diccionari sonor… l’alguerès!

El DDCOR s’allunya de l’estructura clàssica de diccionari i inclou un índex d’indicacions de pronúncia i criteris de cerca que en faciliten la consulta.

El DDCOR és una eina desenvolupada per Josep Àngel Mas (Universitat Politècnica de València), Mònica Montserrat i David Paloma (Universitat Autònoma de Barcelona),  patrocinada per la Xarxa Vives d’Universitats, amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de València, la Universitat Autònoma de Barcelona, i la Universitat Oberta de Catalunya.

URL del DDCOR: http://www.llengua.info/ddcor/

 

III Jornades de llengua i literatura: Nous temps, nova gramàtica

Els dies 10 i 11 de novembre de 2017, s’han celebrat, a la seu del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències  de Catalunya, les III Jornades de llengua i literatura, organitzades pel Col·legi en col·laboració amb la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

Enguany les jornades s’han centrat en la nova Gramàtica de la llengua catalana i s’hi ha debatut com treballar-la a l’aula. Hi destaquem la conferència inaugural sobre la nova gramàtica, a càrrec de Gemma Rigau, presidenta de la Comissió de Gramàtica de la Secció Filològica de l’IEC, i una taula rodona al voltant del concepte d’adequació i dels criteris de correcció, moderada per  Enric Gomà, escriptor, amb la participació de Mila Segarra, vicepresidenta de la Secció Filològica de l’IEC, Montserrat Carbó, professora de llengua i literatura catalana, i Albert Pla Nualart, responsable lingüístic del diari Ara.

Dissabte 11, les jornades han combinat quatre exposicions de bones pràctiques en l’ensenyament de la gramàtica i 6 tallers simultanis sobre recursos didàctics per a treballar la gramàtica a l’aula.

URL de l’activitat: http://www.cdl.cat/cursos-i-activitats?of=565

Notícia a la web del CDL: http://www.cdl.cat/la-nova-gramatica-catalana-eix-de-les-iii-jornades-de-llengua-i-literatura

CURS: Dinamització de les classes de llengua: propostes i recursos

El Col·legi Oficial de Doctors i llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, dins de la programació de l’Escola de Tardor, ha organitzat un curs on es proposaran maneres de dinamitzar les classes de llengua a secundària tenint en compte un treball per competències.

Cal destacar que aquest curs, de caràcter presencial i impartit per Montserrat Pons Prats, es refereix específicament al treball de competències en relació a les novetats normatives de la Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia. Les sessions del curs són dissabte 7 i 21 d’octubre, 18 de novembre i 2 i 16 de desembre. De 10:00 a 14:00.

URL del curs: http://www.cdl.cat/cursos-i-activitats?of=545

CURS: Qüestions imprescindibles de la nova gramàtica (2a edició)

En el marc de l’Escola de Tardor del Col·legi Oficial de Doctors i llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, s’ha impartit una segona edició del curs de Joan Abril Español, orientat a conèixer la nova gramàtica de l’IEC i la manera com s’ha d’aplicar a l’aula, sota el títol de Qüestions imprescindibles de la nova gramàtica.

El curs ha combinat l’aprenentatge en línia (del 16 al 29 d’octubre de 2017) amb una sessió presencial (30 d’octubre).

URL del curs: http://www.cdl.cat/cursos-i-activitats?of=546