Un nou cercador de les novetats normatives dins de l’eina OPTIMOT

Una eina de cerca de novetats ortogràfiques
L’eina Optimot/Nova gramàtica i ortografia és una selecció de continguts del cercador de l’Optimot que dona a conèixer les novetats normatives, arran de l’aparició, el novembre del 2016, de la Gramàtica de la llengua catalana i de l’Ortografia catalana de l’Institut d’Estudis Catalans. Actualment s’hi poden consultar les novetats ortogràfiques i progressivament, a mesura que s’actualitzin els continguts del cercador, s’hi aniran recollint la resta de canvis normatius
Els continguts d’ortografia es presenten en dos apartats: “Ortografia” i “Entrades del DIEC2 amb canvis ortogràfics”. També es classifiquen en temes més concrets: “Accentuació i dièresi”, “Apostrofació”, “Escriptura de mots prefixats i compostos” i “Altres canvis en llatinismes i manlleus”. Cada contingut enllaça amb el cercador de l’Optimot per mostrar el resultat d’una cerca. En l’apartat “Entrades del DIEC2 amb canvis ortogràfics” s’hi apleguen les entrades del diccionari normatiu, el Diccionari de la llengua catalana de l’IEC (DIEC2), que queden modificades per les noves indicacions ortogràfiques
L’eina és accessible des del lloc següent:
Font: Tocs de llengua. Actualitat sobre llengua catalana i política lingüística. #84 (Març 2017)
Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.

One thought on “Un nou cercador de les novetats normatives dins de l’eina OPTIMOT

  • 15 de març de 2017 at 21:49
    Permalink

    Hola a tothom,

    L’ Optimot és una eina imprescindible per a la nostra llengua des de fa uns anys. Conté fitxes ortogràfiques amb dubtes habituals, i similars, també desglossa els verbs, cosa que unifica la pàgina.

    Si ara, i com era evident, actualitza les normes ortogràfiques i gramaticals a mode de recordatori i amb entrades destacades que exemplifiquen les ja contingudes, em sembla esplèndid i encertat. Convé que ens familiaritzem al més aviat possible amb les noves normes, perquè si ara preguntés, qui em podria dir de memòria els 15 diacrítics que es mantenen, potser ens en deixaríem. Jo mateix seria el primer, he de memoritzar i fer-me meus els que perduren.

    Els temes que s’esmenten: “Accentuació i dièresi”, “Apostrofació”, “Escriptura de mots prefixats i compostos” i “Altres canvis en llatinismes i manlleus”, són els més rellevants i els que hem de tenir ben a mà per tal d’escriure amb completa correcció la nostra llengua. Molt encertat, felicitats també a l’Optimot.

Deixa un comentari