L’ANY FABRA

 

 

 

 

 

En el marc de la celebració de l’Any Pompeu Fabra 2018, en què es commemoren els 150 anys del naixement del Mestre i els 100 de la publicació de la primera edició de la Gramàtica catalana, l’Institut d’Estudis Catalans prepara un conjunt d’activitats que s’inclourà dins del vast programa d’actes i iniciatives anunciat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.

Properament us informarem de les activitats que organitza la Secció Filològica.

Més informació: http://llengua.gencat.cat/ca/anypompeufabra/inici/

2 thoughts on “L’ANY FABRA

 • 9 de febrer de 2018 at 15:44
  Permalink

  Hola a tothom,

  Fabra mereix tots els honors, en primer lloc, perquè va ésser el primer que va vetllar per la llengua catalana, a nivell normatiu, tant amb la primera gramàtica de la llengua apareguda el 1918, o el Diccionari General de la Llengua Catalana el 1932. Ara, molts no valoren el suficient aquesta tasca sorgida d’un enginyer industrial preocupat per la llengua i per tal que tots seguíssim uns criteris semblants. Ha passat molt de temps, cent anys de l’inici de la seva primera gramàtica, emperò, la seva feina ha estat excel·lent, el primer en fer-ho. Ara bé, amb el temps, les normes ortogràfiques s’han de revisar, així com també els diccionaris, que han d’actualitzar-se amb noves incorporacions. Fins ben entrats els anys noranta, el Diccionari General de la Llengua Catalana en va ser una referència, i les seves gramàtiques de consulta, tot i que, alguns fets estudiats van quedar-se endarrerits, ja teníem noves referències, com les gramàtiques de Joan Solà, Antoni Maria Badia Margarit o Francesc Marsà.

  • 9 de febrer de 2018 at 15:55
   Permalink

   Ara bé, de fa poc més d’un any, ja tenim la gramàtica oficial de la llengua catalana, editada per l’IEC, que juntament amb el diccionari, i l’ortografia recentment editada, completem un trencaclosques que hi havia pendent, i que havíem de seguir via filòlegs i d’altres saberuts de la nostra llengua.

Deixa un comentari